Druga polska restauracja doczekała się wyróżnienia słynną Gwiazdką Michelin. Chodzi o stołeczny lokal Senses na ulicy Bielańskiej 12. W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 roku jedynie restauracja Atelier Amaro.

Dzisiaj ukazał się czerwony przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2016”. W tegorocznym wydaniu znalazła się rekordowa ilość polskich restauracji, co już uznaje się za duże wyróżnienie. Oznaczenie danego lokalu gwiazdką jest najwyższym z możliwych odznaczeń i dołączeniem do wąskiego grona najlepszych europejskich restauracji.

Menu restauracji Senses, będące efektem licznych eksperymentów i kulinarnych podróży szefa kuchni, nie ogranicza się do jednego typu kuchni. Andrea Camastra, współwłaściciel i szef kuchni Senses jest pół Francuzem, pół Włochem od blisko pięciu lat mieszkającym w Polsce. - W ciągu dwóch lat istnienia restauracji Senses odbyliśmy prawdziwą drogę na szczyt. Jeszcze niedawno świętowaliśmy sukces wyróżnienia w przewodniku Gault et Millau, gdzie restauracja znalazła się na ostatniej prostej przed znalezieniem się w gronie 50 najlepszych kuchni świata. A dzisiaj świętujemy przyznanie pierwszej gwiazdki Michelin. Jestem bardzo dumny, że wspólnie z moim zespołem kucharzy, mam swój udział w tworzeniu restauracji, która przez światowych ekspertów jest oceniana tak wysoko. Chciałbym jednak podkreślić, że to oczywiście ważne dla nas wyróżnienia, ale ważniejsze jest to co robimy i jak to odbierają i doceniają nasi goście – mówi Andrea Camastra, szef kuchni Restauracji Senses.

Pracował w takich słynnych w całym kulinarnym świecie restauracjach jak Le Chateaubriand w Paryżu, La Mirabelle w Luksemburgu oraz Fisherman’s Lodge w Newcastle. Sprawował także funkcję sous-chefa w warszawskim Atelier Amaro. Otrzymał prestiżowy tytuł Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015.

Zobacz też: Jack's Cinema. Restauracja i kino w centrum Warszawy [ZDJĘCIA, WIDEO]

- Gratuluję całemu zespołowi. Jest to z pewnością powód do świętowania. Ta gwiazdka to z pewnością dowód ciężkiej pracy tej restauracji. Wcale nie jest nam smutno, że nie jesteśmy już jedyni w Warszawie z gwiazdką Michelin. Wręcz przeciwnie, cieszymy się - mówi Wojciech Modest Amaro z Atelier Amaro, zaznaczając, że w kolejnych latach polskich restauracji wyróżnionych Gwiazdką Michelin powinno przybywać.

- To jest bardzo dobra wiadomość dla całej polskiej gastronomii. To pokazuje też kierunek, w którym idziemy. Spodziewam się, że w najbliższych latach będzie więcej tych gwiazdkowych adresów. To jest powolny i mozolny proces, ale z pewnością nasz kierunek jest dobry - przekonuje Amaro.



Restaurację znajdziemy w centrum Warszawy przy historycznej ulicy Bielańskiej. Lokal mieści się dokładnie na styku dwóch architektonicznych światów, nowoczesnego budynku biurowego Senator oraz zabytkowego gmachu dawnego Banku Polskiego. Senses to projekt, który zakłada ciągły proces kreacyjny. Restauracja nie oferuje swoim Gościom stałej karty menu. Dania zmieniają się wraz z sezonami oraz dostępnością produktów. 3-daniowy obiad dostępny od poniedziałku do czwartku kosztuje 170 zł.

- Nie ukrywam, że z niecierpliwością i niepewnością oczekiwaliśmy na decyzję inspektorów przewodnika Michelin. Zwłaszcza, że nasze ambicje rozgrzały się po tym, jak trafiliśmy do Diner’s Club Best Discovery Series. To lista największych odkryć gastronomicznych świata. Wiedzieliśmy, że to milowy krok w stronę ścisłej światowej czołówki. A odznaczenie Michelin to jednoznaczne podium. Chociaż wierzymy, i tutaj niski ukłon w stronę Andrei, że dla naszej restauracji to dopiero początek ścieżki osiągnięć – dodaje Dariusz Pawłowski, general manager Restauracji SENSES.

Zobacz też: Miau Cafe. Tutaj wypijesz kawę w towarzystwie ciekawskich mruczków [ZDJĘCIA, WIDEO]

Menu lokalu jest podsumowaniem doświadczeń, badań, analiz, wielu eksperymentów oraz tysięcy kilometrów kulinarnych podróży, które właściciele lokalu przebyli w poszukiwaniu najlepszych produktów. Z własnej, wolno wybiegowej i ekologicznej hodowli pochodzą daniele, świniodziki drób oraz wiele warzyw i owoców. Węgorze trafiają do Senses z okolic Elbląga, raki morskie z Portugalii, jeżowce z wód południowych Włoch, zaś trufle z rejonu Umbrii.


Hallo

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!