Golas to domena gospodarstwa agroturystycznego „Cichosza” w Woli Mieczysławskiej pod Lubartowem. Jest to potrawa, która znana była na Lubelszczyźnie już w czasach przedwojennych.
– Ludzie byli wówczas biedni, nie mieli co włożyć do garnka. I bywało tak, że na przednówku zostało trochę kaszy, kartofli i sera, ale nie było mąki, aby zagnieść ciasto i zrobić pierogi. Nie było też kapusty by przygotować gołąbki – opowiada Joanna Firgolska, właścicielka „Cichosza”. I tak u gospodyń zrodził się pomysł na podawanie gołego farszu. - Stąd też wzięła się dowcipna nazwa golas - dodaje.
Z golasem poradzi sobie każdy kulinarny amator. - Potrzebujemy kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego, jajek, soli i pieprzu i niespełna 1,5 godziny wolnego czasu – mówi właścicielka „Cichosza”. Składniki farszu łączymy w jednolitą masę i zapiekamy 45 minut w brytfance.
Golasem z Woli Mieczysławskiej zachwycił się Mikołaj Rey, potomek słynnego poety z Nagłowic, który w środę zabierze widzów „Dzień Dobry TVN” w kulinarną podróż do gospodarstwa agroturystycznego pani Joanny. - Trzeba przyznać, że gospodynie na Lubelszczyźnie jak to Polki były bardzo zaradne i miały fantazję. Brakowało im składników do wykonania tradycyjnych gołąbków i pierogów, więc stworzyły golasy, które są jeszcze smaczniejsze od swoich pierwowzorów – zachwala znawca kulinarny.
Joanna Firgolska jest przekonana, że Polacy pokochają golasy. Bo są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. - Wybornie smakują zarówno serwowane na ciepło i zimno. Można zjeść je od razu lub podać ze śmietaną. Dobrym dodatkiem do golasa jest również sałata z sosem vinaigrette lub sałata z pomidorów doprawiona olejem i czerwonym octem – zapewnia.
GOLAS z Woli Mieczysławskiej. Przepis:
Składniki (dla 4 osób)
• 1 szklanka kaszy gryczanej
• 20 dag sera białego
• 4 średnie ziemniaki
• 2 jajka
• 1 duża cebula
• olej lniany z pierwszego tłoczenia
• olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
• suszona mięta lub świeża drobno pokrojona
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotować w 2 szklankach wody (na sypko). Ziemniaki gotować we wrzątku, cebulę pokroić w grubą kostkę i smażyć na szklisto, bez koloryzacji, na oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać kaszę i po raz pierwszy połączyć masę mieszając rękami. Doprawiamy solą, pieprzem i miętą, dodajemy resztę składników wraz z olejem lnianym do smaku. Dobrze mieszać rękami, by masa była jak najbardziej jednolita. Masę włożyć do żaroodpornego półmiska i piec przez około 40 min. w temperaturze 175-180 Celsjusza. Z masy można również uformować kotleciki lub krokiety i piec wtedy ciut krócej, ok. 20-25 min.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?