Naturalne sposoby barwienia jajek
Do wyboru do koloru
Dodaj odpowiedni składnik, a uzyskasz właściwy kolor: Kolor biały – ugotowane na twardo jajka wkładamy na krótko do wody z dodatkiem octu, Kolor żółty – do wody dodajemy kurkumę, curry, liście brzozy i olchy, rumianek, suche łupinki cebuli, Kolor pomarańczowy - sok z marchwi, dynia, Kolor jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny, Kolor czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, Kolor różowy - sok z buraka – intensywność koloru zależy od tego jak bardzo rozcieńczymy go z wodą, jeśli jajko pomoczymy w czystym soku kolor będzie czerwony, Kolor fioletowy - owoce tarniny i czarnego bzu, Kolor niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska, Kolor granatowy –liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, Kolor zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, Kolor brązowy - igły jodłowe, esencja z herbaty, Kolor ciemny brązowy – mocny wywar z kawy.