Przygotowanie truskawkowego tortu taty wbrew pozorom nie jest ani trudne, ani zbyt kosztowne. Dla początkujących może okazać się jedynie pracochłonne. Ale czego nie robi się, aby Dzień Ojca był wyjątkowym i niezapomnianym przeżyciem. Musimy wykonać trzy rzeczy. Upiec biszkopt, przygotować masę truskawkową i zrobić poncz. Poniżej podajemy przepis i sposób wykonania. Życzmy smacznego!
Biszkopt:
10 jaj
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka dodając stopniowo po jednej łyżce cukru. Ważne, aby białka ubijać tak długo aż piana będzie sztywna. Do żółtek dodajemy po łyżce oleju i octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie wlewamy je do ubitej na sztywno piany z białek. Całość jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę należy przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do jajek mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka ładnie rozprowadzi się ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 min.
Poncz
1 szklanka wody
½ szklanki cukru
Sok z jednej wyciśniętej cytryny
Kieliszek alkoholu, najlepiej jeśli będzie to spirytus
Wykonanie:
Wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy, aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do wystudzenia. Wlewamy na koniec alkohol i całość mieszamy.
Masa truskawkowa:
1 kostka (250 g) margaryny
1 kostka masła
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
30 dkg truskawek
Wykonanie:
Mleko i cukier należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy masło z margaryną na jednolitą masę. Dodajemy przestudzone mleko. Truskawki myjemy i rozdrabniamy mikserem. Część zostawiamy do dekoracji tortu. Następnie dodajemy je po łyżce do masy i ucieramy całość mikserem. Gdy masa jest już gotowa wstawiamy ją na 20 minut do lodówki, aby schłodziła się.
Tort kroimy wzdłuż na trzy placki. Nasączamy ponczem. Smarujemy masą i układamy jeden na drugim. Resztkę truskawek kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu. Można całość zalać galaretką truskawkową.
Pyszny prezent na Dzień Ojca gotowy!
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?