18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień Ojca: Zrób tacie niespodziankę. Truskawkowy tort

Agnieszka Ciekot
materiał ilustracyjny
materiał ilustracyjny sxc.hu
Za kilka dni obchodzić będziemy Dzień Ojca. Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się jaki prezent sprawić swoim ukochanym tatom mamy dla was pyszną propozycję. TTT, czyli truskawkowy tort taty.

Przygotowanie truskawkowego tortu taty wbrew pozorom nie jest ani trudne, ani zbyt kosztowne. Dla początkujących może okazać się jedynie pracochłonne. Ale czego nie robi się, aby Dzień Ojca był wyjątkowym i niezapomnianym przeżyciem. Musimy wykonać trzy rzeczy. Upiec biszkopt, przygotować masę truskawkową i zrobić poncz. Poniżej podajemy przepis i sposób wykonania. Życzmy smacznego!

Biszkopt:
10 jaj
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka umyć. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka dodając stopniowo po jednej łyżce cukru. Ważne, aby białka ubijać tak długo aż piana będzie sztywna. Do żółtek dodajemy po łyżce oleju i octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie wlewamy je do ubitej na sztywno piany z białek. Całość jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę należy przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do jajek mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka ładnie rozprowadzi się ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 min.

Poncz
1 szklanka wody
½ szklanki cukru
Sok z jednej wyciśniętej cytryny
Kieliszek alkoholu, najlepiej jeśli będzie to spirytus

Wykonanie:
Wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy, aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do wystudzenia. Wlewamy na koniec alkohol i całość mieszamy.

Masa truskawkowa:

1 kostka (250 g) margaryny
1 kostka masła
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
30 dkg truskawek

Wykonanie:
Mleko i cukier należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy masło z margaryną na jednolitą masę. Dodajemy przestudzone mleko. Truskawki myjemy i rozdrabniamy mikserem. Część zostawiamy do dekoracji tortu. Następnie dodajemy je po łyżce do masy i ucieramy całość mikserem. Gdy masa jest już gotowa wstawiamy ją na 20 minut do lodówki, aby schłodziła się.

Tort kroimy wzdłuż na trzy placki. Nasączamy ponczem. Smarujemy masą i układamy jeden na drugim. Resztkę truskawek kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu. Można całość zalać galaretką truskawkową.
Pyszny prezent na Dzień Ojca gotowy!


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opolelubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto