- Myślałam, że pierogi jadłam już z każdym nadzieniem. Myliłam się. Czegoś tak dobrego jak pierogi z bobu to chyba jeszcze nie próbowałam – powiedziała nam pani Bożena Dytrych, kielczanka którą wraz z rodziną spotkaliśmy przy stoisku Koła Gospodyń Wiejskich z Karczmisk.
- Od zarania dziejów nasza miejscowość słynie z bobu. Jest on bardzo popularną uprawą z której robi się wiele rzeczy. Między innymi pierogi – mówi pani Lucyna Niezgoda z Karczmisk. Karczmiskie pierogi z bobu są słynne z dziada pradziada. – Są bardzo smaczne i sycące i co najważniejsze proste wykonaniu – przyznaje.
Pani Lucyna podzieliła się z nami przepisem. Na ciasto potrzebujemy mąkę, wodę, olej i sól. Farsz robimy z bobu. Dodajemy sól, pieprz i cebulkę. – Bób gotujemy, przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy według uznania i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pierogi i gotujemy. Efekt? Wspaniały – gwarantujemy!.
Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?