Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Opole Lubelskie: Na wigilijnych stołach będą królowały karpie (ZDJĘCIA)

Agnieszka Ciekot
Za karpia z Pustelni trzeba zapłacić w tym roku 13 zł/kg.
Za karpia z Pustelni trzeba zapłacić w tym roku 13 zł/kg. Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia
Karpie, jesiotry, sumy i pstrągi. Między innymi takie gatunki ryb można nabyć w Gospodarstwie Rybackim „Pstrąg Pustelnia” koło Opola Lubelskiego. – Klienci pytają przeważnie o karpia – przyznają właściciele.

I nie ma się co dziwić. Od lat karp jest najpopularniejszym gatunkiem ryb jaki kupujemy na Wigilię. – Karp jest bardziej znany niż inne gatunki i dlatego częściej go kupujemy. Ale równie smaczne są inne gatunki ryb – przyznaje Anna Pyć, właścicielka Gospodarstwa Rybackiego „Pstrąg Pustelnia”. Jesiotr i sum to górna półka. Ich ceny kształtują się odpowiednio 30 zł za kilogram jesiotra i 20 zł za kilogram suma. Tymczasem kilogramowego karpia kupimy na Pustelni już za 13 zł. A pstrąga za 16 zł/kg.

Właścicielka gospodarstwa rybackiego przyznaje, że przyjeżdżają do niej klienci i narzekają na wysoką cenę. Mówią, że w Tesco można kupić karpia już za 9,90 zł. – Ale my jesteśmy producentami i u nas ceny karpia nie skaczą w ciągu roku. Są mniej więcej stałe – mówi Pyć. - Markety mają pięć tysięcy innych produktów, które muszą sprzedać, a niska cena ryb ma tylko zachęcić do zakupów. Wiec ten karp może być sprzedawany poniżej realnych kosztów – dodaje.

- Nigdy nie kupuję na Wigilię ryb. Mam męża wędkarza, który już dawno zatroszczył się aby na święta nie zabrakło nam ryb. U nas będą i karpie i szczupaki i chyba sandacz - śmieje się pani Monika z Opola, którą spotkaliśmy w jednym z miejskich marketów.

Kupując karpia warto wybrać większą sztukę, gdyż odcinając samą głowę mamy już duży ubytek. – Ale tak naprawdę nie ma różnicy w smaku między karpiem dużym a małym. Mogą być jedyne mniejsze lub większe dzwonka – podkreśla Anna Pyć.

Specjalnie dla Was mamy przepisy na dania z ryb. Obydwa poleca Gospodarstwo Pstrąg Pustelnia:
Faworki z karpia

Świeży filet z karpia solimy, kroimy w cienkie paski. Następnie nacinamy na środku i wywijamy jak faworki. Panierujemy w jajku i bułce tartej lub dietetycznej w mące i smażymy na bardzo gorącym oleju. Można je podgrzać w piekarniku na przykład pod pierzyną z uduszonych pieczarek.

Filety z karpia w pierzynce
Ponacinane filety z karpia należy posolić, zrobić panierkę w mące i usmażyć na oleju. Następnie układamy je na brytfance. Śmietanę 18-procentową podgrzewamy aż zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i nieco maggi. Filety zalewamy śmietanową pierzynką i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut.


Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opolelubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto