U nas pierogi z tartych ziemniaków robiło się od dawien dawna. Ziemie były słabe. Każdy sadził ziemniaki, które były podstawowym produktem w gospodarstwie i z niego gotowane były różne dania – wspomina Krystyna Małogłowska, sołtyska wsi Wrzelowiec (gm. Opole Lubelskie).
Jak zapewniają gospodynie z Wrzelowca pierogi z tartych ziemniaków są tanie, smaczne i bardzo pożywne. – One nigdy nie wychodzą z mody – dodaje sołtys Małogłowska. A jak je wykonać? Zobaczcie przepis na kolejny Opolski smak.
Opolskie smaki – pierogi z tartych ziemniaków. Przepis
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
woda
2 kg ziemniaków
2 cebule
tłuszcz ze smażonej słoninki
sól, pieprz
Wykonanie:
Z mąki, wody, jajka zagniatamy klasyczne ciasto na pierogi. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Topimy słoninkę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy na złoty kolor. Do tłuszczu dodajemy starte ziemniaki, pieprz i smażmy, na wolnym ogniu aby w całości odparowała z ziemniaków woda. Farsz będzie dobry, gdy masa ziemniaczana będzie prawie sucha i kleista. Studzimy ją. Z ciasta wycinamy większe krążki niż na tradycyjne pierogi. Lepimy duże pierogi. Gotujemy je, studzimy. Następnie kroimy na dwie lub trzy części i obsmażamy na tłuszczu. Polewamy skwareczkami. Smacznego!
Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?