- Wybornie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Są proste w wykonaniu i dobre bo wrzelowieckie – śmieje się Krystyna Małogłowska, sołtys wsi Wrzelowiec. W tej miejscowości pączki mięsne są bardzo popularne. – Bardzo wiele gospodyń je smaży – dodaje. A jak wykonać pączki mięsne? Zobaczcie przepis.
„Opolskie smaki” – Pączki mięsne. Przepis
Składniki:
1 kg mąki
5 dkg drożdży
½ l mleka
10 żółtek jaja
sól
olej do smażenia
1 cebula
1 kg podrobów (płucka, żołądki, wątróbki)
Wykonanie:
Wykonujemy tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki. Podroby gotujemy, studzimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy ciasto wyrośnie przystępujemy do formowania podłużnych pączków do których dodajemy po łyżce nadzienia. Pączki smażymy na gorącym oleju. Można je jeść na ciepło. Smaczne są też na drugi dzień.
Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?