Przepisem na piernik z czereśniami podzieliła się z nami Pani Justyna Radzińska z Opola Lubelskiego. Ciasto przygotowuje się szybko. Jest tanie i bardzo smaczne. Jak smakuje piernik z czereśniami wiedzą panie z gminy Łaziska. Sprawdziły ten przepis na początku lipca podczas warsztatów kulinarnych „Odkrywamy lubelską kuchnię”, które zorganizowała Gminna Biblioteka i Dom Kultury.
Opolskie Smaki – Piernik z czereśniami
Składniki:
2 szklanki i 2 łyżki cukru
350 ml mleka
6 jajek
3 czubate szklanki mąki
25 dkg margaryny
4 łyżki kakao
2 szklanki wydrylowanych czereśni
przyprawa do piernika
2 łyżki sody oczyszczonej
10 dkg rodzynek
kilka kropli aromatu rumowego
Wykonanie:
Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać ostudzoną, rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej, obsypanej bułką tartą blaszki. Na wierzch ułożyć czereśnie. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Można polać też lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego!
Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?