Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wola Rudzka-Pustelnia: po karpia na świąteczny stół

Agnieszka Ciekot
archiwum Pstrąg-Pustelni
Gospodarstwo rybackie Pstrąg Pustelnia przygotowuje się do oblężenia. Po świątecznego karpia, pstrąga, suma, czy sandacza przyjeżdżają tu smakosze ryb z całego powiatu opolskiego. I nie tylko.

- Świąteczną gorączkę odczuwamy już w postaci spływających jak co roku zamówień, które realizować będziemy w głównej mierze w tygodniu przedświątecznym – przyznaje Anna Pyć, która od kilku lat wspólnie z mężem i rodzicami prowadzi gospodarstwo rybackie Pstrąg Pustelnia. Sama ukończyła studia rybackie. – W rodzinie naszej już wcześniej były tradycje rybackie. Ja też złapałam tego bakcyla – śmieje się.

Jak zapowiadają właściciele: na święta ryb na pewno nie zabraknie. - Sprzedaż prowadzimy przez cały rok. Oczywiście najbardziej intensywny okres sprzedaży to kilka dni przed świętami. Ale jesteśmy na to przygotowani – zapewnia pani Anna. Gospodarstwo rybackie oferuje ryby żywe, jak również świeżo patroszone i filetowane. Dla smakoszy są również ryby wędzone. - Kupuje tu ryby przez cały rok – mówi Konrad Jędrys z Poniatowej, którego spotkaliśmy podczas wizyty w gospodarstwie rybackim. Dla mnie liczy się że jest duży wybór, ryby są pewne, świeże i smaczne. No i cenowo przystępne – dodaje.

- Szczególnym uznaniem naszych klientów cieszą się filety z karpia. Nie ukrywam, że jest to też hit na naszym stole wigilijnym – zdradza. Tuż przed świętami filety będzie można kupić w firmowym sklepie w miejscowości Wola Rudzka-Pustelnia, tuż przy trasie z Opola Lubelskiego do Puław. Ale to nie jedyne miejsce. Gospodarstwo rybackie współpracuje też z kilkoma punktami sprzedaży, między innymi w Lublinie. - Należy nas szukać tam, gdzie sprzedawana jest tradycyjna żywność – mówi Pyć.

Przepis pani Anny na filety z karpia w pierzynce:

Sposób wykonania jest niezwykle prosty. Wystarczy ponacinane filety z karpia posolić i usmażyć na oleju, panierując je wcześniej tylko w mące. Następnie układamy je na brytfance. Śmietanę 18% podgrzewamy aż zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i nieco maggi. Filety zalewamy śmietanową pierzynką i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut. Smacznego!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opolelubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto