18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Opolskie smaki: Przepis na kapuśniaki z kaszą jaglaną

Agnieszka Ciekot
Opolskie Smaki: Przepis na kapuśniaki z kaszą jaglaną
Opolskie Smaki: Przepis na kapuśniaki z kaszą jaglaną sxc.hu/materiał ilustracyjny
W ramach naszego sobotniego cyklu "Opolskie smaki" prezentujemy dziś kolejny przepis. Tym razem na kapuśniaki z kaszą jaglaną. Danie gotowane z dziada pradziada nad Wisłą, w Łaziskach.

"Opolskie smaki", czyli kapuśniaki z kaszą jaglaną poleciły nam panie zrzeszone w Stowarzyszeniu Kobiet „Łaziszczanki”. Jak zapewnia szefowa stowarzyszenia, przepis ten jest przekazywany w Łaziskach z dziada pradziada.

– Kiedyś kapuśniaki były u nas podawane na Wigilię. Dziś robimy je na co dzień. Wszyscy uwielbiają to danie. Kapuśniaki są rewelacyjne w smaku i przede wszystkim zdrowe – zachwala Anna Drąg, prezes „Łaziszczanek”. Wykonanie kapuśniaków z kaszą jaglaną nie też specjalnie trudne. A jak je zrobić? Zobaczcie. Poniżej podajemy przepis na kolejny Opolski smak.

Opolskie smaki – kapuśniaki z kaszą jaglaną. Przepis

Składniki:
2 średnie kapusty
½ kg kaszy jaglanej
1 litr wody
10 dkg suszonych grzybów
2 cebule
sól, pieprz ziołowy, olej

Wykonanie:
Główki kapusty parzymy w gorącej wodzie i oddzielamy liście (robimy to identycznie jak w przypadku gołąbków). Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę jaglaną i odstawiamy, aby uparowała się. Garnek z kaszą najlepiej przykryć kocem. Grzyby należy wcześniej namoczyć, obgotować i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy na patelni. Gdy kasza się uparuje dodajemy do niej grzyby, cebulkę, sól, pieprz. Całość mieszamy. Z liści kapusty ścinamy twarde końcówki. Kładziemy farsz i zawijamy – identycznie jak gołąbki. Następnie tak przygotowane kapuśniaki układamy w garnku, podlewamy wodą z dodatkiem soli – i jeśli ktoś chce przyprawy Kucharek. Pod przykryciem kapuśniaki gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 1,5 h. Można je jeść w formie ugotowanej. Ale jak zapewniają panie z Łazisk najlepsze są kapuśniaki obsmażone na oleju.


Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opolelubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto