Łaziski barszcz na „spyrce” to nic innego jak barszcz z kiszonej kapusty. – U nas jest zwyczaj, że barszcz gotowany jest na „spyrce”, czyli kawałku słoniny ze skórką – mówi Anna Drąg, szefowa Stowarzyszenia Kobiet „Łaziszczanki”. Barszcz z kiszonej kapusty był bardzo popularny nad Wisłą kilkadziesiąt lat temu. – Kiedyś miska barszczu była podstawą na śniadanie, obiad i kolację – wspomina. Choć popularność barszczu w nadwiślańskiej gminie z czasem zmalała, to nadal miejscowe gospodynie starają się kultywować tradycję i gotują go. „Łaziszczanki” poważnie myślą też o rejestracji barszczu na „spyrce” w ministerstwie rolnictwa jako produktu regionalnego.
A jak gotuje się barszcz na „spyrce”? Poniżej prezentujemy Wam przepis.
Opolskie smaki – Barszcz na „spyrce”
Składniki:
3 l wody
½ kg słoniny ze skórką
1,5 kg kapusty kiszonej (zalecana jest domowa kapusta z beczki, a jeśli kupiona to bez dodatku octu)
sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
½ l swojskiej śmietany
½ l swojskiego mleka
1 łyżka mąki
cebula
Wykonanie:
Na gotującą się wodę wrzucamy pokrojoną w kawałki słoninę i kiszoną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ale co ważne musi to być pieprz ziołowy. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Barszcz zaprawiamy śmietaną, mlekiem i mąką. Dodajemy majeranek. I na koniec okraszamy cebulką usmażoną na kawału słoniny. Podajemy z ziemniakami w mundurkach polanych „spyrką”. Smacznego!
Czytaj Kronikę policyjną Lubelszczyzny
Czytaj nasz luźny serwis - Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?