Wigilijne smaki Lubelszczyzny [PRZEPISY]
Wigilia 2014
KAPUŚNIAKI Z KASZĄ JAGLANĄ To wigilijne danie kultywowane jest na lubelskim Powiślu z dziada pradziada. - Kapuśniaki są rewelacyjne w smaku i przede wszystkim zdrowe. Ich wykonanie nie jest też specjalnie trudne – zapewniają panie ze Stowarzyszenia Kobiet „Łaziszczanki” w Łaziskach. Składniki: 2 średnie kapusty, ½ kg kaszy jaglanej, 1 litr wody, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz ziołowy, olej. Wykonanie: Główki kapusty parzymy w gorącej wodzie i oddzielamy liście (robimy to identycznie jak w przypadku gołąbków). Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę jaglaną i odstawiamy aby uparowała się. Grzyby należy wcześniej namoczyć, obgotować i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy na patelni. Gdy kasza się uparuje dodajemy do niej grzyby, cebulkę, sól, pieprz. Całość mieszamy. Z liści kapusty ścinamy głęby. Kładziemy farsz i zawijamy. Następnie układamy w garnku, podlewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 1,5 h. Najlepiej smakują obsmażone na oleju.