Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
BOSZCZ NA ZAKWASIE Z ROGOWA

Na wieczerzy wigilijnej nie...
fot. AC

Wigilijne smaki Lubelszczyzny [PRZEPISY]

Wigilia 2014

BOSZCZ NA ZAKWASIE Z ROGOWA Na wieczerzy wigilijnej nie może zabraknąć barszczu. Gospodynie z Rogowa w gminie Wilków przyrządzają tradycyjny barszcz. – Po naszemu nazywamy go boszcz na zakwasie. A cały sekret tkwi oczywiście w zakwasie - mówi Renata Ciepielewska ze Stowarzyszenia Kobiet „Rogowianki”. Jak zatem przygotować boszcz z Rogowa? Potrzebujemy ½ kg buraka cukrowego, 1 kg buraków ćwikłowych, wodę, sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki. Dodajemy trochę soli, cukru, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą tak aby buraki zostały przykryte. Odstawiamy w glinianym naczyniu w ciepłe miejsce na ok. 7 dni. Gdy się „wykwasi” odcedzamy buraki i doprawiamy do smaku. Barszczu nie można zagotować, bo straci wówczas kolor. Wybornie smakuje z ugotowanym grochem.

Zobacz również

Gol Krychowiaka pomógł pokonać obrońcę tytułu i zachować szanse na utrzymanie w lidze

Gol Krychowiaka pomógł pokonać obrońcę tytułu i zachować szanse na utrzymanie w lidze

Czerwona Arka Gdynia w Bielsku-Białej

Czerwona Arka Gdynia w Bielsku-Białej

Polecamy

Miał osiem kochanek jednocześnie! Twierdzi, że nikomu nie robił krzywdy

Miał osiem kochanek jednocześnie! Twierdzi, że nikomu nie robił krzywdy

Jak odzyskać numer GG i hasło? Użytkownicy wracają do Gadu-Gadu

Jak odzyskać numer GG i hasło? Użytkownicy wracają do Gadu-Gadu

Kartą czy gotówką? W tych regionach płatności bezgotówkowe wybieranej są najczęściej

Kartą czy gotówką? W tych regionach płatności bezgotówkowe wybieranej są najczęściej