Wigilijne smaki Lubelszczyzny [PRZEPISY]
Wigilia 2014
BOSZCZ NA ZAKWASIE Z ROGOWA Na wieczerzy wigilijnej nie może zabraknąć barszczu. Gospodynie z Rogowa w gminie Wilków przyrządzają tradycyjny barszcz. – Po naszemu nazywamy go boszcz na zakwasie. A cały sekret tkwi oczywiście w zakwasie - mówi Renata Ciepielewska ze Stowarzyszenia Kobiet „Rogowianki”. Jak zatem przygotować boszcz z Rogowa? Potrzebujemy ½ kg buraka cukrowego, 1 kg buraków ćwikłowych, wodę, sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki. Dodajemy trochę soli, cukru, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą tak aby buraki zostały przykryte. Odstawiamy w glinianym naczyniu w ciepłe miejsce na ok. 7 dni. Gdy się „wykwasi” odcedzamy buraki i doprawiamy do smaku. Barszczu nie można zagotować, bo straci wówczas kolor. Wybornie smakuje z ugotowanym grochem.