3 z 4
Poprzednie
Następne
Wigilijne smaki Lubelszczyzny [PRZEPISY]
Bigos wigilijny z Wólki Tarnowskiej pod Chełmem
Składniki: 2 kg ugotowanej kwaszonej kapusty 1 kg ugotowanych ziemniaków 1kg ugotowanej fasoli garść namoczonych wcześniej i ugotowanych suszonych grzybów sól do smaku 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Ugotowane ziemniaki i fasolę ugnieść (niezbyt dokładnie) i połączyć z kapustą i pokrojonymi grzybami. Dokładnie wymieszać. Można dodać w trakcie mieszania zwykłego oleju ze sklepu. Wody z gotowania ziemniaków i kapusty nie wylewać, bo może się przydać, żeby dosmakować bigos i nadać mu odpowiedniej gęstości i kwaśności. Podawać polany olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Bigos w tej postaci spełnia wszelkie warunki dania bezglutenowego. Przepis z menu Gospodarstwa Agroturystycznego "Chutor Deniszczuki" z Wólki Tarnowskiej