Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:
2 kg ugotowanej kwaszonej kapusty
1 kg...
fot. JN/naszemiasto

Wigilijne smaki Lubelszczyzny [PRZEPISY]

Bigos wigilijny z Wólki Tarnowskiej pod Chełmem

Składniki: 2 kg ugotowanej kwaszonej kapusty 1 kg ugotowanych ziemniaków 1kg ugotowanej fasoli garść namoczonych wcześniej i ugotowanych suszonych grzybów sól do smaku 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Ugotowane ziemniaki i fasolę ugnieść (niezbyt dokładnie) i połączyć z kapustą i pokrojonymi grzybami. Dokładnie wymieszać. Można dodać w trakcie mieszania zwykłego oleju ze sklepu. Wody z gotowania ziemniaków i kapusty nie wylewać, bo może się przydać, żeby dosmakować bigos i nadać mu odpowiedniej gęstości i kwaśności. Podawać polany olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Bigos w tej postaci spełnia wszelkie warunki dania bezglutenowego. Przepis z menu Gospodarstwa Agroturystycznego "Chutor Deniszczuki" z Wólki Tarnowskiej

Zobacz również

Zawodę wędkarskie nad jeziorem w Służewie 2024. Zdjęcia

Zawodę wędkarskie nad jeziorem w Służewie 2024. Zdjęcia

Kudłocek, Bachleda, Prosiontko. Znani bohaterowie w góralskiej odsłonie

Kudłocek, Bachleda, Prosiontko. Znani bohaterowie w góralskiej odsłonie

Polecamy

Zamiast do sałatki nałóż go na włosy, a staną się mocne jak nigdy

Zamiast do sałatki nałóż go na włosy, a staną się mocne jak nigdy

Fałszywa strona BLIK kradnie pieniądze – nie daj się oszukać!

Fałszywa strona BLIK kradnie pieniądze – nie daj się oszukać!

Zgłaszanie kolizji w aplikacji mObywatel. Kiedy moduł będzie dostępny?

Zgłaszanie kolizji w aplikacji mObywatel. Kiedy moduł będzie dostępny?